Kínai asztrológia HR-es szemmel
2016. november 13. írta: BoRO

Kínai asztrológia HR-es szemmel

A kínai asztrológiáról az emberek többségének nagyjából annyi ismerete van, amit a bulvárlapokból tud, tehát nagyjából mindenki be tudja azonosítani, melyik állat évében született és aktuálisan milyen állat jegyében járunk. A történet pedig jobbára itt véget is ér. Mivel az asztrológia keleti és nyugati értelemben véve is le van egyszerűsítve a fogyasztói társadalom tömegigényeket kiszolgáló jellegére, így elveszíti lényegét és hitelességét, pedig a történet és a módszertan sokkal többről szól.

A gyökerektől napjainkig

A kínai asztrológia eredete ie. 2697-re nyúlik vissza a császári évkönyvek alapján. A beszámolók szerint a kínai asztrológia alapjait a Sárga Császár fektette le, aki bölcs, megvilágosodott uralkodó volt, többek között saját halálának dátumát is előre megmondta, és „tüzes szekérrel ment fel az égbe”. A császár minden tudását papírra vetette, hogy az utókornak átadja azt, ám uralkodása után az asztrológia elveszítette ősi esszenciáját (eszköz a saját életút és boldogság megtalálásához), kizárólag a jóslás szintjére kezdték módszertanát leegyszerűsíteni (mi fog történni, ki támadja meg az országot, ki lesz a következő uralkodó…).

 Idővel aztán a dolgok egyensúlya helyre állt, és napjainkban a kínai asztrológia reneszánszát éli, kiváló eszköz többek között az önismerethez, erősségeink, lehetőségeink feltárásához, életfeladatunk megismeréséhez, kapcsolataink elemzéséhez (legyen szó munkahelyi kapcsolatokról, barátságokról, párkapcsolatról, szüleinkhez / gyermekeinkhez való viszonyunkról …).

Születési képletünk elemzésén túl fontos azt is megnézni, hogy milyen időszakban (tranzitban) vagyunk, az energiák életünk mely területeit támogatják, egyszóval minek van itt az ideje. Ha a hétköznapi életből szeretnénk példát venni, vágyhatunk arra novemberben, hogy epret termesszünk, de annak nem most van itt az ideje. (Ha meg is valósítjuk, az olyan plusz energiákat emészt fel, amik nem térülnek meg, nem beszélve továbbá a produktum minőségéről, valamint arról, hogy elvesszük a fókuszt onnan, amivel igazán foglalkoznunk kellene.)

A tranzit időszakok elemzése tehát abban segít minket, hogy adott időszakban mire figyeljünk oda (hova helyezzük a fókuszt), ugyanakkor mivel nem érdemes foglalkoznunk (feleslegesen fecséreljük az energiáinkat).

Tengely kontra elakadás

Saját életútunkra visszagondolva biztos vagyok benne, hogy mindannyian tudunk olyan időszakokat felidézni, amikor tengelyünkben voltunk (benne voltunk a flow-ba), és olyan példát is tudunk mondani, amikor úgy éreztük, hogy megrekedt az életünk. Segítséget szerencsés esetben a második forgatókönyv életbe lépésekor szoktunk kérni, nem mindegy azonban, hogy hova fordulunk, és a megszerzett tudást miként építjük be életünkbe.

Asztrológiai értelmezésben véve nincsen jó vagy rossz konstelláció / időszak, mindent meg lehet alacsony és magas szinten is élni, kérdés, hogy mit választunk.

Karma kontra szabad akarat?

A szabad akarat témaköre örök vitatott kérdés. Vannak nézetek, melyek szerint előre megírt programot futunk, mások szerint a döntés a miénk, hogy a kék vagy a piros kapszulát vesszük-e be, és van, aki azt mondja, hogy a meder adott, azon belül persze kisebb döntéseket hozhatunk, de ami elrendeltetett, az meg fog történni, maximum hosszabb utat járunk be. Sors kontra végzet. Feldmár értelmezésében véve…

Ha a tudatosodás útjára lépünk, látni és érezni fogjuk, hogy a ráció bizonyos kérdésekben felül fog íródni. (Bizonyos időszakokban felerősödnek az érzelmek és a megérzések is.) Tehát folyamatosan kapjuk a jeleket, figyelmeztetéseket, hogy merre menjünk, függetlenül attól, hogy az elménkben mit programoztunk le, mi a célfüggvényünk. Tehát véleményem szerint a végzetünk, életfeladatunk elől nem menekülhetünk, addig futjuk a köröket, amíg nem azon a tengelyen (legyen szó munkáról, magánéletről, életfeladat teljesítéséről…) mozgunk, ami a saját pályánk.

Kínai asztró – használati útmutató mindenkihez

Ha valaki elmélyül a kínai asztrológia rejtelmeiben, biztosan másként fogja szemlélni a körülötte élő embereket, és önmagát is. Van persze a tanulási folyamatnak egy olyan része, amikor mindenkit ezen a szűrőn keresztül nézünk. Egy biztos, mások elfogadása, az egyén és a kapcsolatok értelmezése (miért működünk, gondolkozunk annyi féle képpen, miért van az, hogy két ember folyamatosan összefeszül, míg mások között határtalan elfogadás és összhang van helyzettől függetlenül…) sokkal könnyebb a kínai asztrológia segítségével, és arra is választ kapunk, hogy adott időszakban mire érdemes fókuszálnunk, hova érdemes az energiát fektetni.

Személyiségteszt vs. keleti radix

HR-esként a magyar piacon fellelhető szinte összes személyiség kérdőívet ismerem, ezek közül nagy kedvencem a DISC. Ahogy korábban már írtam róla, a DISC alapvetően az alapkarakterünket és a felvett személyiségünket (valamint a kettő közötti különbséget) vizsgálja, elemzi, és ezt veti össze a munkahelyi környezettel… Ha asztrós értelemben véve valakinek a születési képlete alapján vizsgáljuk a ’radix’-át, akkor hasonlóan a DISC-hez pontos képet kapunk a karakterről. A különbség annyi, hogy a radix 4 kategóriában és 3 síkban mutatja meg, milyen környezetben mikét viselkedünk.

A 4 kategória alapján egyértelműen látható, hogy milyen rólunk az első benyomás, milyenek vagyunk családi, baráti, munkahelyi környezetben, milyen a lényegi esszenciánk, valamint az életfeladatunk. A síkokat nézve már tágul a kép a mennyei törzsek után a földi ágakban megjelenő állatszimbólumok többek között megmutatják, hogy szinasztriában nézve kivel, milyen a kapcsolatunk (milyen területen, miből adódnak folyamatos szembenállások, és kivel jövünk ki jó, ki az, aki párkapcsolati értelemben véve a végzetünk, stb.), a rejtett törzsek pedig a felszín alatt húzódó energiákat tárják fel.

A kínai asztrológiát Magyarországon Nagy Melinda oktatja, kezdő szinten jelenleg kizárólag online képzési formában. Ahogy Melinda is fogalmaz, nem kell elhinni, ki kell próbálni. Ha pedig teszteljük jó sok helyzetben, akkor látni fogjuk, hogy működik.

Szkeptikus emberként magam is Melinda tanácsát követem, ez év szeptemberében csatlakoztam az online kurzushoz, és elemzem lelkesen a környezetemben élőket, továbbá megfigyelem, hogy adott év / hónap / nap energiái milyen hatással vannak rám, illetve a különböző önelemekre.

J

 

Eddig tapasztalatai alapján pedig kijelenthetem, a történet működik és még azokat is megérinti a téma, akik első körben zsigerből kívül akarnak maradni a körön.

A dologban pedig nincs semmi varázslás. Földi életünkben minden az energiákról szól, minden visszavezethető az 5 ősi elemre (fa, tűz, föld, fém, víz), valamint azok jin és jang polaritására. Ha megfigyeljük az elemek támogató, romboló és fárasztó körforgását, pontosan érteni fogjuk, hogy miért van az, hogy bizonyos emberek, helyzetek elszívják az energiáinkat, míg mások direktben támogatnak (töltést adnak).

Személetváltás

Az, hogy milyen „szemüvegen” keresztül szemléljük a világot, rajtunk múlik. Minden egyes nap egy csoda, és a csoda megfejtésének kiváló eszköze a kíni asztrológia is… J

A jang tűz majom évében jin föld disznó havában járva pedig kívánom eme jin föld napon mindenkinek, hogy élje meg maximálisan az érzelmeit, arasson aszerint amilyen a vetés volt, és a termőföld mélyén leljen rá mindenki saját igazi kincseire.

Folyt. köv. J

 

- írta ɒƚizoЯBognar -

A bejegyzés trackback címe:

https://freespirit.blog.hu/api/trackback/id/tr9211958795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása